Отдадена на животните и джелатото

Отговорни сме за всичко на тази земя – за дървото, за животното, за човека, казва предприемачът Албина Ясинская

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 08 January 2023 14:32 >
Отдадена на животните и джелатото
Източник: Тони Тончев
Албина Ясинская
Текстът е публикуван в бр. 10 (26) на сп. Business Global.

Да се занимаваш с бизнес, който е част от начина ти на живот – Албина Ясинская, която развива ферма за биоземеделие и продава млечни продукти и сладолед, наистина изглежда щастлива. Има биоферма „Розино“, която се намира между селата Розино и Клисура, Карловско и пет заведения-магазини Gelato&Latte – три в София, един на лифт Сопот и един в самата ферма.

Бизнесът представлява пълен цикъл на производство, преработка и продажба на готови млечни продукти: мляко, сметана, сирена, кашкавали, йогурти за пиене, моцарела, страчатела, бурата и суровина за джелато. Отскоро се предлага и биосертифицирано телешко месо, както и туристическа дейност и кулинария.

Албина държи да подчертае, че произвеждат 100 процента български продукти, които продават в България. Става дума за продукти без всякакви добавки и без използване на пестициди за пасищата, за да могат съвременните потребители да консумират напълно природосъобразни продукти, каквито са консумирали предците им не толкова отдавна.

Всичко започва с кравата Марта

Биофермата в Розино е създадена преди 10 години. Започват с една крава на име Марта, порода „Джерсей“. Тази порода животни дават по-малко мляко, но то е по-мазно, средно с 5,5% масленост и с повече протеин. На място разполагат със собствена биосертифицирана мандра. При преработката на млякото не се разрушава структурата му. Млякото е пълномаслено, без да бъде стабилизирано или хомогенизирано.

През 2017 г. откриват и първия си магазин за сладолед в Сопот.

Към момента във фермата има около 100 крави от порода „Джерсей“, много от които отново със собствени имена, както и около 70 бивола, порода „Българска Мурра“. Екипът на фермата е млад, като своите знания са придобили от технолози от Италия и чужбина, особено за установяването на производството на моцарела и бурата.

„Повечето хора търсят гарантиран произход на продукта, търсят производител, на когото могат да се доверят, а не толкова, че е био. При нас те могат да дойдат на място, да се запознаят как работим, да опитат продуктите ни и да се уверят сами, че всичко е съвсем натурално“, казва г- жа Ясинская.

В хармония с природата

Мястото край Розино е магнетично, Албина се е влюбила в него от пръв поглед. Днес то привлича много хора и като туристи. Но за да добие сегашния си вид, са положени много сериозни усилия, така че от занемарен, мръсен и с порутени постройки имот да се превърне в китна ферма. 

Общата ѝ площ е 1800 декара и включва пасища, ливади, ниви, овощна градина, пчелин, селскостопански сгради, туристическа част и модерен екохотел, направен от един от старите обори. Минихотелът, който работи от края на миналото лято, е построен изцяло от рециклирани материали, дори керемидите са „исторически“. Той разполага с 4 стаи и един апартамент, които се ползват главно през уикендите и по-дългите празнични дни. Менюто е съставено от собствени храни и продукти от други производители, но пак с гарантиран произход. Осигурена е и програма с разнообразни занимания – от уъркошопове как се прави моцарела, например, до преходи до местния водопад. Започнали са да правят и пици със собствено био телешко месо и сирена на място във фермата. На лифта край Сопот, който също е част от проекта, се предлагат бургери и пици. „Ние сме на принципа „от градината – в чинията“, каквото консумираме за себе си, това и продаваме – ядем едно и също с клиентите“, казва Албина.

Тя и колегите ѝ се грижат и за дивите животни. Цялата територия е в Натура 2000, част от биосферния парк Централен Балкан. „Дохранваме диви птици и животни, правим скривалища за диви животни, за да има нормална екосистема. Не пръскаме с пестициди“, казва предприемачът.

Българско джелато по най-висок италиански стандарт

Джелатото е сладолед, но с друга структура, с по-малко въздух, по-наситен, обяснява Албина. Тя и колегите ѝ осигуряват за него не само млякото и сметаната от фермата, но и останалите съставки от овощната градина – череши, вишни, арония, ядки. Разнообразието е според сезона и търсенето. Имат към 400 рецепти, измислят и още. „Но това е само черешката на тортата в работата ни, приготвянето е по-приятното, по-фино занимание“, казва Албина.  

Тя не престава да учи, докато практикува. Освен че е завършила маркетинг и туризъм в Москва и магистратура по биоземеделие в Аграрния университет в Пловдив, е изкарала курсове за пермакултура (вечно земеделие) в Австрия и за занаятчийско джелато в Италия. Gelato&Latte представя България в международни състезания за сладоледи и печели много награди. Миналата година брандът е удостоен с плакет и сертификат Ospitalita Italianna – международно признание, което награждава стандартите за качество, типични за италианското гостоприемство. Класиран е в престижните класации „Топ 20 за най-добри места за сладолед в света“ и „Топ 50 за най-добри локации за сладолед в Европа“. „Ние не само сме произвели този български продукт тук, но и го популяризираме извън България“, гордее се Албина.

Бизнес моделът

Какво е специфичното за бизнес модела на Албина? Отговаря просто и без да се замисли: „Във всеки етап от работата си сме задълбочени, контролираме всичко – от животните до крайния продукт. Обемът на производството ни е малък, но сме стабилни на пазара и гъвкави в предлагането. Винаги можем да увеличим или намалим стадото, както и продукцията. Това е нашият модел – затваряме целия цикъл и не зависим от външни институции – министерства, община или европодпомагане. Искаме да сме устойчиви сами по себе си“.

И още – започнали са като семеен бизнес, със собствени средства, без кредити, но са здрав екип – собственици, мениджъри и служители. В основата е мотивацията за работа, решават проблемите екипно и разчитат на инициативата на всеки. Екипът се състои от 40 – 50 души – броят на наетите варира, защото част от работата е сезонна. Разбира се, и те усещат острия недостиг на хора. Особено след ковид пандемията и тенденцията – стремежът на хората към работа хоум офис. Но дефицитът на работна ръка е за всякакви позиции, включително за продавачи в магазините.

По отношение на бизнес средата пък най-много пречи бюрокрацията. Защото много време отива за отчети и проверки, от различни контролни органи за различните дейности – фермерство, производство, сертификация, продажби и туризъм.

Но онова, което най-много пречи, е манталитетът. „Българинът по принцип е много недоверчив

– към всички и към всичко, към правителството, към производителите. Трябват много усилия и време да се преодолее нагласата, че е по-добре да не спечели никой, отколкото някой да спечели“, казва Албина. Защото мащабът е такъв, че това пречи на всички, дърпа назад и спира развитието и устойчивостта на цялата държава. Но смята, че тя и колегите ѝ успяват –„при нас работят добри и отговорни хора и остават при нас с години“.

ESG отговорност „от – до“

Екипът, освен че компостира целия органичен отпадък, почиства територията, рекултивира дори пасищата, за да не се изтощава почвата, която в района и без това не е плодородна. Те предлагат и обучителни програми за животновъди и градинари. На територията на лифт Сопот се организират редица състезания по парапланеризъм и дори са били домакин на световен шампионат по парапланеризъм в България, с който популяризира не само спорта в България, но и самата България като световноизвестна дестинация за този вид спорт. Самата Албина е била парапланерист.

Екипът не остава безучастен и към природните катастрофи, като наводнението в Карловско тази година. Част от служителите в Розино са сред пострадалите: едно семейство остава без жилище, други с наводнени къщи. Част от произведените продукти в продължение на няколко седмици са дарявани на пострадали в района.

Трудно ѝ е да мечтае за бизнеса, защото го определя като част от начина ѝ на живот. Нагласата ѝ е да се занимава с неща, които ѝ носят удоволствие, а работата, която извършва, ѝ носи огромно удоволствие. Дори децата ѝ, на три и половина и на единадесет години, се чувстват най-добре в Розино.

Албина и семейството ѝ искрено се наслаждават на страхотното биоразнообразие в България.

„Излизам и виждам диви зайци, виждам сърни, виждам следи от мечката, която обича нашите дренки. Мечтата ми е да запазим биоразнообразието, което България има, за нашите деца“, казва Албина. Тя не може да си представи децата ѝ да бъдат лишени от дивите боровинки, натуралните продукти, истинското мляко и чистия въздух.

Екипът, който се грижи за животните, работи в комфорт, без да е лишен от удобства. Важно е, защото Албина си дава сметка, че човек прекарва една трета от денонощието на работа. Никъде не мирише, не е мръсно и разхвърляно, а е като в реклама на швейцарски шоколад, както казват туристите. Защото, както пък казва Албина, да гледаш животно, е като да гледаш дете – това е отговорност всеки ден, 24 часа, не може да му се нарадваш и да го изоставиш.



Вече гледат и 11 кучета, от тях 8 бездомни. Скоро е дошло едно съвсем малко, което кръстили Бернард. „Явно имат свой чат и си разказват едно на друго, затова идват във фермата. А като го нахраниш, обезпаразитиш и му сложиш каишка, се разхожда гордо, все едно е с корона“, казва Албина. И е убедена, че човек трябва да си дава сметка, че е отговорен за дървото, за животното, за човека – за всичко и всички на тази земя.  

Сградата на екохотела в Розино, която преди това е била обор

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ